Żółta kartka

Pod koniec stycznia oddano do użytku po remoncie parter w budynku po Domu Kultury w
Ratowicach. W tej chwili mieszczą się tam dwie grupy przedszkolne i jadalnia. Otwarcia dokonał
Wójt Włodzimierz Chlebosz, a poświęcenia ksiądz Janusz Dołhun. Dzieci i ich rodzice
zachwyceni są komfortowymi pięknymi salami. Wszyscy zastanawiają się jednak dlaczego
wprowadzając do budynku małe dzieci nie uwzględniono potrzeby zagospodarowania terenu
wokół przedszkola. Remont parteru budynku kosztował ponad 750 tys. zł. Jednak planując
wydanie tak ogromnej kwoty na remont ledwie trzech sal, nie pomyślano o tym, że małe dzieci
potrzebują także placu zabaw i muszą wychodzić na dwór. Nieogrodzone podwórko dostępne jest
dla bezpańskich zwierząt. Czasem odwiedzają je kozy z sąsiedniej posesji. Teren wymaga
rekultywacji, urządzenia do zabaw niedostosowane są dla małych dzieci – to smutny obraz
miejsca zabaw przedszkolaków. O problemie informowała Wójta Gminy Czernica i Radnych
podczas sesji Rady Gminy nasza radna Magdalena Brandys, dyrekcja szkoły, rodzice, którzy w
jeszcze w marcu złożyli petycję do gminy w tej sprawie. Mieszkańcy Ratowic, poruszyli tę sprawę
podczas ostatniego zebrania wiejskiego w marcu. Póki co wydzielono część placu na parking dla
pracowników ZGK. Niestety nasi milusińscy nadal czekają. No, ale do Ratowic, jak do innych
przedszkoli w gminie wojewoda już nie dojeżdża, więc pośpiechu na razie nie widać (red).
PS. Jak wynika z ostatnich informacji, Wójt na spotkaniu z rodzicami przedszkolaków
poinformował, że znalazły się pieniądze i prace rozpoczną się do 15 maja. Prawdopodobnie jest
już projekt. W pierwszej kolejności zostanie wykonane ogrodzenie, a następnie plac zabaw.
Będzie wydzielona część dla dzieci i sportowa z boiskiem i osobnym wejściem. Czekamy więc
niecierpliwie!

Post Author: Marcin